Pizza – włoski przysmak, który zrobisz samodzielnie domu!

Pizza to włoski przysmak, którym większość z nas mogłaby się rozkoszować nawet codziennie. Może być przyrządzana na setki sposobów. Wizyta w restauracji, gdzie pizza jest robiona przez dobrego kucharza, może sporo kosztować. W związku z tym warto spróbować zrobić danie samodzielnie w domu. Takie rozwiązanie pozwala też na stworzenie pizzy, na której znajdą się tylko nasze ulubione składniki. Kluczem do sukcesu jest dobre ciasto. Jeśli na tym etapie popełnimy błąd, to nawet najlepsze dodatki nie uratują przygotowanej potrawy.

Ciasto na pizzę – jak zrobić?

Do przygotowania ciasta na pizzę nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kupić mąkę, drożdże, a do tego dodać pół łyżki oliwy, sól, ciepłą wodę oraz ulubione przyprawy na przykład czosnek. Wyrabianie trwa krótko, bo około 5 do 10 minut. Następnie trzeba odczekać około godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Jak przechowywać ciasto na pizzę?

Jeśli zrobisz za dużo ciasta na pizzę, to nie musisz zużyć go od razu w całości. Nadmiar ciasta można zostawić w nakrytej folią misce i wsadzić do lodówki. W ten sposób ciasto się nie wysuszy i będzie gotowe do użycia nawet po 1 dniu!

pizza

Tags: